> nieuws

Nieuws

 
13 mei 2021

Leren surfen

Soms zit het leven mee, soms zit het tegen. Zolang we jong zijn en fit, willen we nog wel eens geloven dat het leven maakbaar is. We denken dan: als ik maar genoeg mijn best doe, als ik maar verstandig kies en in de juiste dingen investeer, als ik maar een prettig medemens ben, etc. etc., dan zal het leven mij zeker goedgezind zijn, dan krijg ik wat ik wil en hou ik de wind mee. Hoe groot is de schok wanneer je in de loop van je leven ontdekt dat het helaas zo niet werkt! Dat het leven een eigen weg met je gaat. Dat de wind waait zoals zij wil. Soms hebt je wind mee en soms wind tegen. Met het grijzer worden van ons haar en het strammer worden van ons lijf, neemt ons geloof in de maakbaarheid van het leven meestal en in rap tempo af. Leed en tegenslag treft ieder van ons. Ze horen onlosmakelijk bij het leven. Net zoals geluk en voorspoed. Gaandeweg ontdekken we steeds meer dat we het leven niet naar onze hand kunnen zetten en dat we eraan kapot zullen gaan wanneer we blijven proberen om dat wel te doen. Het is de kunst om zo mee te bewegen met het leven, dat we het goede kunnen ontvangen en genieten, en dat we de moeilijke tijden en zaken die ongetwijfeld ook op ons pad zullen komen, zonder al te veel blijvende schade weten te doorstaan. 

De kunst van het leven is zoiets als leren surfen. Stel je jezelf eens voor op een spiksplinternieuwe surfplank op een groot open meer. Als je geluk hebt, heb je les gehad van goede en liefdevolle leraren en ben je klaar om zelfstandig het water op te gaan. Je hebt alles in huis om een goede surfer te worden; een rugzak vol met kennis van het surfen en de (verkeers)regels; je hebt een goede basisconditie opgebouwd en voldoende spierkracht; je weet hoe je je zeil onder controle kunt houden en hoe je je evenwicht kunt bewaren op de plank. Zolang het zonnetje aangenaam schijnt en er een koele bries waait gaat het goed, fantastisch zelfs. Je geniet met volle teugen. Misschien hebt je een gevoel van controle wanneer je schijnbaar moeiteloos over het water glijdt. Maar dan trekt de wind aan en merk je dat je meer vaardigheid nodig hebt. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het surfen. Hoe beter je wordt in het surfen, hoe meer invloed je hebt op je plank, je zeil, jezelf. Maar hoe goed je ook wordt, je krijgt nooit de wind onder controle. Soms zal deze je goed gestemd zijn en soms zal je door een storm worden overvallen. Het is de wind die je koersrichting bepaald. En mocht de wind je van je ooit plank waaien, dan is het te hopen dat je ook hebt leren zwemmen. Zodat je je hoofd boven water weet te houden en het je lukt om de stroming te trotseren op weg naar een veilige wal. 

De kunst van het surfen is net zoiets als leren voluit leven. In het leven geworpen als we zijn, is het een valkuil om te denken dat het leven altijd mee zal zitten. Beter is het om te leren het goede van het leven voluit te ontvangen wanneer het ons toevalt. Opdat we ons, wanneer de wind aanzwelt tot een storm, herinneren hoe mooi het was en kan zijn. Dan zullen we weten hoe we de storm kunnen doorstaan. Wachten tot de wind weer gaat liggen en de zon schijnen. Dan zullen ook wij nieuwe moed vatten. We zullen opstaan en, net als een surfer, onze rug weer rechten en opnieuw het open water op durven gaan. Om zoals eerder, schijnbaar moeiteloos over het water te glijden met een koele bries in onze grijze haren en de zon op ons stramme lijf. Alsof we de surfplank naar onze hand kunnen zetten. Alsof we het leven onder controle kunnen hebben. 

door Marjan Kip, geestelijk verzorger zorgcentrum de Kiekendief Almere,
artikel ook verschenen in Kiekennieuws


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Almere
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl